La situació d’hospitalització d’un nen i/o adolescent és una cosa molt significativa a la seva vida. Implica un allunyament del seu entorn habitual (escola, casa, família, amics, etc.); segons l’edat del nen tindrà més o menys dificultat per comprendre el que li està succeint. Al mateix temps, pot intuir en els seus pares sentiments de preocupació i angoixa que tampoc no sap interpretar.
Durant el procés d’hospitalització també poden aparèixer al nen/adolescent pors i temors com ara la por del dolor; a la mort; els desconeguts.
Per als nens i els adolescents malalts, la superació de les etapes de creixement físic, emocional i cognitiu estan profundament influenciades per l’impacte de la malaltia, els tractaments, les hospitalitzacions perllongades, les limitacions i les alteracions en les relacions familiars. En aquest sentit, abordar la curació del nen és també abordar la cura del seu desenvolupament (Malchiodi, 1999). Serà un dels principals objectius potenciar el desenvolupament de la subjectivitat i la identitat del nen o l’adolescent en formació, fomentar-ne la capacitat d’escollir i l’autonomia.
El nen/adolescent hospitalitzat compta amb el suport afectiu i físic dels pares; del personal sanitari que li ofereix cures mèdiques i suport psicològic (metges, infermers/es, auxiliars, fisioterapeutes, psicòlegs, assistents socials…) perquè el nen estigui a gust durant la seva estada a l’hospital.
No obstant això, pensem que el nen/adolescent pot rebre una atenció complementària, basada en oferir-li tota una sèrie de recursos i estímuls artístics i expressius amb els quals podrà exterioritzar emocions, sentiments i pensaments, els quals, amb l’ajuda de la psicòloga artterapeuta, podrà elaborar.
El joc, la dansa, els contes, la dramatització, les arts plàstiques (dibuix, pintura, escultura, collage, etc.), i la música són mitjans per acompanyar el nen/adolescent en el procés d’hospitalització.
A través d’aquests recursos complementaris a les cures rebudes del personal sanitari, es millora la qualitat de vida en aquest moment tan difícil a la vida del nen/adolescent malalt.
L’artteràpia és la utilització de tècniques artístiques per fomentar el desenvolupament personal, la millora de la salut i la qualitat de vida. L’Artteràpia té com a objectiu principal facilitar al nen i adolescent, l’expressió de sentiments, pors, preocupacions, esperances i altres aspectes que abordats directament poden resultar amenaçadors.